Importanța unei rutine de somn pentru copii

by Oana Lambrache

Primul an din viața unui copil este marcat de un somn fragmentat, ceea ce este normal, dar care afectează părinții într-un mod negativ. Privarea de somn ne transformă și de aici apar tot felul de probleme: certuri, neînțelegeri, lipsa energiei, gândurile negre, frustrări.

Băiețelul nostru de 2 luni și 2 săptămâni doarme foarte bine noaptea, în schimb, este certat cu somnul ziua.

Am încercat de toate: cărucior, marsupiu, legănat, cântat, zgomote de fundal de toate felurile, dormit pe mine, fiecare având efect pe moment, dar nu și la a doua încecare. Ce îl ajută destul de ok este marsupiul, dar numai pentru 1 oră, foarte rar 2.

Pentru că nu mai reușeam să înțeleg nimic din zi am decis să punem în aplicare o rutină de somn și mese.

Am apelat la cartea Ginei Ford „The Complete Sleep Guides For Contented Babies Toddlers”, unde sunt descrise rutine de somn în funcție de vârsta copilului, pentru a face ordine în viețile noastre.

Ce am reușit în 2 zile de rutină? Să îmi bubuie capul de oboseală și să nu înțeleg mai nimic din ce am făcut. Dar – pentru că există un dar – am reușit să adorm copilul fără plânsete și chin în câteva minute dimineața și după amiaza. La prânz încă lucrăm – durează aproximativ 30 de minute până adoarme.

Ce am făcut mai exact

Voi lua exemplul primului somn:

  • am trezit în mod subtil copilul prin înlăturarea păturicii și deschiderea draperiilor la 6:45 – 6:50. În 10-15 minute, Sebastian era perfect treaz și zâmbea mulțumit de somnul avut 🙂
  • i-am schimbat scutecul, l-am spălat pe față și l-am alăptat timp de 40 de minute, după care l-am ajutat să elimine aerul din stomac;
  • am petrecut apoi aproximativ 1 oră în pat, „vorbind” și jucându-ne cu mânuțele și picioarele;
  • la 8:50, am tras draperiile pentru a fi mai întuneric în cameră și am pus copilul în pătuțul lui – pătuț care este lipit de patul nostru pentru a ne fi mai ușor să ajungem la el noaptea;
  • astăzi, Sebi s-a trezit singur pe la 9:35 – 9:40 și l-am lăsat să se dezmeticească pentru câteva minute înainte de a merge la el.

Același parcurs l-am avut cu somnul de după-amiază de la 16, care a durat cam 40-50 de minute.

Problema somnului de prânz ...

… este una delicată! Urmez aceiași pași, adăugând un alăptat înainte și după somn. Ceea ce nu este rău, doar că îmi pare cam mult având în vedere că este recomandat să ofer ambii sâni la ambele mese. 

Așa că am decis să apelez și la un consultant în somn, pentru a înțelege mai bine cum funcționează o rutină a somnului și a corecta greșelile pe care le fac.

Pentru somnul de seară/noapte, am ales să continui cu ceea ce făceam și înainte:

  • baie la ora 18 timp de 15-20 de minute. Sebastian iubește apa și ne face plăcere să îl vedem dând fericit din mâini și picioare. Nu exagerăm cu timpul petrecut în apă pentru că ajungem în situația de a-l suprastimula înainte de somn!
  • urmează aplicarea cremelor – cea pentru posibile iritații de la scutec și o alta pentru pielea ceva mai uscată de pe umeri și brațe. Folosim o cremă din gama Bioderma ABCDerm pe care o găsiți aici.
  • un scutec curat, pijamale și picăturile pentru colici – am observat ceva îmbunătățiri în ultimele zile.
  • alăptat din ambii sâni cam 1 oră cu lumina stinsă, cel mult las o lumină de veghe aprinsă.
  • eliminarea aerului și așezat copilul în pătuț când este aproape adormit. Mai stau cu el câteva minute pentru a fi sigură că este în regulă, apoi ies din cameră și îmi văd de ale mele, urmărindu-l pe Sebi pe monitor.

Leave a Comment

*Folosind acest formular ești de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar putea interesa

Textul nu poate fi copiat!