„Mobilul – Stephen King

by Oana Lambrache

Despre 2020 aș putea spune multe având în vedere că este cel mai ciudat an de până acum. Însă, aleg să îl declar „anul King” pentru că am citit o mulțime de romane scrise de el.

Postarea de azi tot despre un roman de-al regelui horror este.

De data aceasta, romanul „Mobilul” îmi pare că aduce mai mult cu un roman din universul distopic – o apocalipsă declanșată de … telefoanele mobile care îi transformă pe oameni în zombi.

"... omul a ajuns să domine planeta prin două trăsături esențiale. Un dintre ele este inteligența. Cealaltă a fost predispoziția absolută de a ucide pe oricine și orice îi stă în cale."

Romanul îl are ca personaj principal pe artistul Clay Riddell care este prins în isteria declanșată de telefoanele mobile care îi determinnă pe cei care le folosesc să devină posedați și să ucidă fără milă.

Pentru că el nu are un mobil, nu este afectat, însă este martorul efectelor acestor dispozitive și a modului în care oamenii devin zombi.

Alături de Tom și Alice, alți doi supraviețuitori, Clay se îndreaptă spre nord pentru a-și salva fiul, fără să știe ce va găsi când va ajunge la destinație.

De-a lungul drumului, cei trei se întâlnesc cu diverse personaje, dar și cu zombi, care par să aibă un mod ciudat de a acționa – dorm noaptea, nu îi atacă pe oamenii normali și par să își revină din starea de zombi.

"Totul în pădure era minunat acum, un evantai de culori de toamnă, amestecate cu verdele ferm, neschimbător al brazilor, și el se gândi că dacă oamenii îi erau datori cu o moarte lui Dumnezeu atunci, existau și anotimpuri mai urâte în care să-și achite datoria."

Ce mi-a plăcut:

  • stilul inconfundabil Stephen King cu destule descrieri care să mă țină trează noaptea, dar să nu fie de umplutură;
  • personajele: Clay – un tată care își dorește să își salveze fiul, încercând să nu se gândească la ce e mai rău și Alice –  o adolescentă orfană care se luptă pentru propria viață;
  • povestea verosimilă despre modul în care tehnologia ne afectează zilnic viețile. Cred că sunt multe astfel de cărți care prezintă posibile versiuni ale lumii în care trăim și modul în care lucrurile o pot lua razna.
  • premisa că societatea evoluează într-un mod negativ, oamenii devenind extrem de egoiști și lipsiți de empatie. Cumva situația din carte se aseamănă cu vremurile în care trăim, mulți oameni nerespectând simple reguli de igienă.

Ce nu mi-a plăcut:

  •  nu neapărat că nu mi-a plăcut, dar mi-aș fi dorit să aflu mai multe după ce am terminat de citit. Mi-ar fi plăcut un epilog în care să știm dacă întreaga omenire a devenit zombi, dacă zombi deja existenți au fost uciși sau nu, dacă Clay și fiul lui … fără spoilere! Citiți cartea dacă vreți să aflați finalul! 🙂

Romanul a fost publicat anul acesta de Editura Nemira și îl puteți găsi pe site-ul lor aici.

Leave a Comment

*Folosind acest formular ești de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar putea interesa

Textul nu poate fi copiat!