„Cerberus” – Marius Albert Neguț

by Oana Lambrache

"... în sfârșit Albert începea să accepte: exista CEVA dincolo de înțelegerea oamenilor! CEVA care isca în sufletele lor urât și frumos; dragoste ... ură; bine și rău; zâmvet ori plâns. CEVA care te lăsa să alegi între toate acestea, oferindu-ți, astfel, șansa de a-ți decide destinul."

În Mitologia Greacă, Cerberus este câinele lui Hades, zeul Infernului și este recunoscut după cele 3 capete și coada de șarpe pe care le are. Cerberus are drept sarcină păzirea Lumii de Jos astfel încât nici un mort să nu poată evada.

Asemănător Cerberului din mitologie este și personajul Albert din romanul „Cerberus”, așa cum îl vede propria fiică.

"Încetase să mai vadă în el omul care o crescuse, ci doar un cerber care o ține captivă în iad."

Povestea pare a fi una cunsocută, mai ales din media – un tată își crește singur fiica de 18 ani, Mara, care își dorește să se elibereze de protecția paternă și să fie ca orice altă adolescentă, ajungând prostituată în Turcia. Albert nu ezită nici un moment și pornește în lupta vieții lui pentru a-și recupera fiica și pentru a se răzbuna pe cei care au răpit-o, devenind un adevărat Cerber.

Celor 2 personaje principale li se adaugă Ador – un interlop bucureștean, Milano – un tânăr dornic de afirmare, care o atrage pe Mara la îndemnul lui Ador, Vera, Ajar și Ziryan – patronii bordelului în care ajunge Mara, Maria – recepționista unui hotel care îl ajută pe Albert și câteva personaje mai mici, fiecare cu un rol bine definit de autor.

Un roman zguduitor și realist, care mi-a dat fiori de multe ori

Îmi plac autorii români contemporani și îmi aleg cu mare grijă romanele lor, bazându-mă pe recomandările celor din jurul meu. La fel am procedat și cu romanul „Cerberus”, despre care nu auzisem până de curând și am fost extrem de impresionaă de ceea ce am citit.

Un roman profund, plin de acțiune, scris într-un ritm alert, suspansul la fiecare pagină dată au fost elementele care m-a determinat să citesc cât mai rapid pentru a afla deznodământul. M-am simțit ca într-un film de acțiune, din care și eu făceam parte, fiind atentă la orice personaj din jurul meu și dorindu-mi ca Albert să aibă parte de ceea ce își dorea – găsirea Marei.

Avem de-a face cu un roman realist, cu un limbaj dur, de cartier, cu personaje verosimile pe care le putem găsi la orice colț de stradă, dar mai ales ne confruntăm cu un subiect tabu pentru societatea noastră – traficul de carne vie. Autorul își croiește drum cu ajutorul cuvintelor în lumea interlopilor care stăpânesc Bucureștiul pentru a ne înfățișa o lume diferită de cea pe care o trăim, o lume întunecată, mizerabilă, în care legea fiecărui individ este mai presus de legea statului, iar răzbunarea este singura armă disponibilă.

Am fost tentată să închid ochii și să trec peste anumite pasaje poate prea grafice, dar mi-am dat seama că ele fac parte din poveste și nu pot fi șterse sau lăsate de-o parte, pentru a vedea numai frumosul și lumina. Momentele dureroase, suferința, neputința trebuie citite pentru a putea ajunge, în final, la lumină.

Vă recomand cu mare drag romanul „Cerberus”, una dintre cele mai bune cărți citite în acest an!

Romanul a fost publicat de Editura Polirom și îl puteți găsi aici.

5 comments

Marius Albert Neguț august 19, 2020 - 9:44 am

Mă bucur mult că v-a plăcut Cerberus și vă mulțumesc pentru recomandare!

Reply
oanalambrache august 19, 2020 - 11:14 am

Multumesc si eu pentru apreciere! A fost o carte deosebita, care m-a tinut in suspans!

Reply
"Pârtia" - Emil Iordache - Jurnalul Oanei octombrie 25, 2020 - 6:10 pm

[…] aici că îmi aleg cu mare grijă romanele scrise de autori români în urma recomandărilor primite sau […]

Reply
"Ceața albastră" - Irina Dumitru - Oana Lambrache ianuarie 15, 2021 - 10:04 am

[…] albastră” este primul roman SF românesc pe care îl citesc. Scriam mai demult că sunt foarte atentă atunci când aleg cărți ale autorilor români, ținând cont […]

Reply
"Pârtia" - Emil Iordache - Oana Lambrache aprilie 20, 2021 - 7:27 pm

[…] Scriam aici că îmi aleg cu mare grijă romanele scrise de autori români în urma recomandărilor primite sau a recenziilor cărții respective.  […]

Reply

Leave a Comment

*Folosind acest formular ești de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar putea interesa

Textul nu poate fi copiat!