„Îmi pare rău, sunt așteptată” – Agnès Martin-Lugand

by Oana Lambrache

În caz că nu aveam destule cărți în bibliotecă pe care să le citesc, m-am gândit că ar fi bine să împrumut câteva, să nu cumva să rămân fără material pentru lectură!

Soțul meu beneficiază la locul de muncă de serviciile Bookster și, astfel, am citit romane pe care nu le aveam și despre care nu știam mare lucru, cum ar fi romanele lui Fredrik Backman, pe care apoi mi le-am și cumpărat pentru că mi-au plăcut atât de mult. 

Mai nou, Bookster aduce cărțile acasă din cauza Coronavirusului și fiecare pachet este însoțit de un mic cadou – biscuiți, gumă de mestecat, napolitane etc care pe mine una mă bucură și mă fac să mă simt mai bine! În luna august, am avut parte și de un altfel de cadou din partea lor și anume: o carte-surpriză recomandată de Bookster în funcție de cărțile împrumutate până atunci de la ei. Astfel, am primit „Îmi pare rău, sunt așteptată”, romanul scris de Agnès Martin-Lugand, pe care îl mai văzusem prin librării, dar pe care nu îl cumpărasem sau citisem.

Citind romanul, mi-am dat seama că mulți dintre noi suntem Yael - absorbiți de muncă, uităm de familie și prieteni, ne consumăm viețile pentru un job mai bun...

Yael este o tânără care își iubește munca și viața, considerând că nu are nevoie de o viață personală până când nu va un rol în companie de care să fie mulțumită. Ea renunță cu ușurință la cei din jur, la ieșiri în oraș, doar pentru a se dedica complet muncii ei – interpretă la o agenție de succes.

Cu greu, prietenii și sora ei reușesc să o aducă cu ei într-o scurtă vacanță, vechea gașcă din facultate fiind întregită de prezența lui Marc, cel pe care Yael îl plăcea.

Surprinzător, Yael reușește să se îndepărteze de muncă (nu avea conexiune la internet deloc în zona unde erau cazați) și chiar să se simtă bine în preajma prietenilor.

Din păcate, totul se termină abrupt atunci când Yael este chemată la muncă de șeful ei Bertrand pentru o urgență și totul își reia cursul de dinainte.

Dacă Yael va deschide ochii sau nu, dacă va conștientiza că munca este doar muncă și că familia, prietenii și iubirea sunt mai importante vă las pe voi să descoperiți citind romanul lui Agnès Martin-Lugand.

"Voiam să fiu cea mai bună, să dovedesc că puteam să exist prin munca mea, totul condimentat cu o nevoie vitală de a mă autodepăși. Mizam totul pe asta. Pentru mine, nimic nu era imposibil, nimic nu era prea greu. Gestionam totul, oboseala, stresul, diferitele dosare, toate misiunile, și toate acestea fără ajutorul nimănui. Eram stăpâna și actrița propriei mele vieți."

Ce mi-a plăcut:

  • faptul că m-am regăsit în Yael care trăiește numai pentru job-ul ei;
  • momentul în care fata realizează ce este cu adevărat important în viață;
  • prietenii și familia îi rămân aproape mereu, deși Yael îi îndepărtează prin atitudinea ei.

Ce nu mi-a plăcut:

  • modul în care Marc îi vorbește lui Yael spre finalul romanului. Deși este rănit de modul în care fata se comportă, cred că el ar fi putut să își aleagă cuvintele mai bine.
  • repetiția acțiunilor: acasă – muncă, muncă – acasă, descrierile interacțiunilor de la muncă, abandonul lui Yael cu fiecare ocazie pe care o are de a se îndepărta de cei din jur pentru muncă.

Romanul a fost publicat de Editura Trei și îl puteți găsi aici.

3 comments

Diana august 12, 2020 - 11:04 am

Și eu citit această carte, mi s-a părut drăguță, lejeră, de vară 🙂

Reply
oanalambrache august 12, 2020 - 11:46 am

Așa am simțit-o și eu, chiar m-am bucurat când am primit-o de la Bookster 🙂

Reply
Leapșă blogosferică fără cap și fără coadă - De-ale Dianei august 13, 2020 - 9:17 am

[…] ea rămâne deschisă, deci oricine o poate prelua. Însă aș fi curioasă ce ar răspunde Oana L., Oana N., Rox C. și Roxana […]

Reply

Leave a Comment

*Folosind acest formular ești de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar putea interesa

Textul nu poate fi copiat!