V-ați dorit să citiți mai mult sau pur și simplu să începeți să citiți, dar nu ați știut de unde sau ce carte să alegeți? Ei bine, articolul de astăzi este potriviti vouă, celor care își doresc să pătrundă pe tărâmul fascinant al cărților!
Cu ce să încep?
Îți propun să începi cu ceva cunoscut, indiferent de numărul de pagini al cărții respective:
- cărți care stau la baza unor filme sau seriale, mai ales dacă ai vizionat vreunul. O mare parte a filmelor de astăzi sunt inspirate din cărți (chiar este precizat acest aspect la începutul sau finalul unui film, iar cărțile sunt reeditate cu coperte inspirate din film).
Exemple: „Urzeala tronurilor” – George R.R. Martin, „Jocurile foamei” – Suzanne Collins, „Harry Potter” – J.K. Rowling, „Povestea slujitoarei” – Margaret Atwood, „Stăpânul inelelor” și „Hobbitul” – J.R.R. Tolkien, „The Shining” și”Sub dom” – Stephen King
- cărți populare, pe care le citește majoritatea persoanelor din jur. Există, însă, riscul să nu îți placă, de aceea îți sugerez să împrumuți fie de la cunoscuți, fie de la o bibliotecă, fie prin intermediul Bookster dacă ai norocul de a beneficia de acest serviciu la job.
Exemple: „Povestea mea” – Michelle Obama, „Twilight” – Stephenie Meyer, „Acolo unde cântă racii” – Delia Owens, „Marile minciuni nevinovate” – Liane Moriarty, „Înainte să te cunosc” – Jojo Moyes
- cărți care au legătură cu o pasiune de-a ta: călătoriile, gătitul, mașinile, sportul, istoria, psihologia.
Exemple: „Mănâncă, roagă-te, iubește” – Elizabeth Gilbert, „Alchimistul” – Polo Coelho, „Ghidul autostopistului galactiv” – Douglas Adams, „Viața lui Pi” – Yann Martel, „Julie și Julia” – Julie Powell, „Jurnalul Annei Frank”, „Toată lumina pe care nu o putem vedea” – Anthony Doer
- cărți cu mai mult dialog decât descrieri, pe care le poți citi mai ușor, astfel încât să capeți încredere. Poți răsfoi diverse cărți direct în librării și poți alege ceva ce îți atrage privirea pe loc.
Dacă ți-ai găsit cartea, ce urmează?...
… să îți găsești un loc în casă unde să citești!
- pe canapea – e comod, te poți întinde, dar există riscul de a porni televizorul care să te distragă de la citit;
- în pat – e și mai comod, poate prea comod, pentru că poți adormi rapid dacă nu ești atent la cartea pe care o citești;
- pe scaun sau la birou – mai puțin comod, dar cumva mai organizat, singurul risc fiind calculatorul;
- în parc – depinde de vreme și de ora la care mergi, pentru că poate fi mult prea multă gălăgie chiar și pentru un cititor cu experiență;
- într-o cafenea – pare locul ideal, atât timp cât găsești o masă retrasă cu multă liniște;
- pe balcon – e un loc foarte bun, mai ales dacă e destul de spațios care îți permite un șezlong/hamac, o măsuță pentru o băutură și ai parte de liniște.
După ce capeți experiență într-ale cititului, vei putea să te detașezi ușor de lumea din jur și vei putea citi oriunde, chiar și în metrou sau cand călătorești cu mașina!
De ținut minte!
- Dă-ți timp! Nimeni nu a citit rapid din prima și, cu siguranță, fiecare dintre noi a citit o carte nepotrivită.
- Nu te compara cu nimeni! Îți poți crea propriul challenge pe Goodreads.com și poți găsi inclusiv recomandări în funcție de ceea ce citești.
- Nu compara numărul de cărți sau pagini citite! Fiecare persoană are un ritm personal. Chiar și eu am perioade în care nu deschid o carte și apoi recuperez citind și 4-500 de pagini într-o zi! Totul ține de exercițiu!