„Doctor Sleep” – Stephen King

by Oana Lambrache

Pentru mine, anul acesta a fost anul King, pentru că am reușit să citesc cam tot ce aveam în bibliotecă scris de Stephen King și, bineînțeles, am mai comandat câteva din cărțile lui de pe site-ul editurii Nemira.

Omul este pur și simplu genial și toate romanele lui sunt de nelăsat din mâini până la final!

"Doctor Sleep" - continuarea romanului "The Shining"

Am citit „The Shining” acum un an (puteți citi despre el aici) și mi-a plăcut extrem de mult (drept urmare 5* pe Goodreads).

La scurt timp, mi-am cumpărat și continurea – „Doctor Sleep”, a cărui lectură am amânat-o din diverse motive, dar cel mai important a fost dorința de a nu fi dezamăgită de o continuare a unui roman superb! Așa că am profitat de statul în casă și am reușit să citesc mai mult decât îmi propusesem până în acest moment, printre lecturi aflându-se și „Doctor Sleep”.

Deși am început să citesc prin iunie, mi-a luat mai mult decât am crezut să o termin, pentru că am avut zile în care nu am citit deloc din carte. Așa că după o lună de citit și lăsat deoparte, am spus „Stop!” și am citit-o într-o zi.

„Doctor Sleep” reia personajele din „The Shining”, începând cu o scurtă recapitulare a evenimentelor din primul roman, pentru ca, mai apoi, să ne transpună câțiva zeci de ani în viitor, când micul Danny devine Dan, un bărbat în toată firea, care își aruncă toții banii pe băutură, încercând să fugă de trecutul său și de fantomele care îl populează.

Romanul este compus din 3 povești diferite care se întrepătrund într-una singură care îți dă fiori!

  1. povestea lui Dan Torrance, alcoolic, singur pe lume care se mută din oraș în oraș, încercând să se ascundă de propria persoană și de „darul” lui. 
  2. povestea micuței Abra, o fetiță care de la naștere a dat dovadă de „puteri supranaturale” care îi sperie pe părinții ei, aceștia încercând să o transforme într-un copil „normal”.
  3. povestea celor din Clanul Legitimilor, un grup de forțe întunecate misterioase, condus de Rose „Țilindru” – o femeie frumoasă care poartă mai mereu un joben. Grupul pe care îl conduce are o ocupație aparte, „vânându-i” pe copiii care „strălucesc” precum Abra și hrănindu-se cu „aburul” lor.

V-am dat de gândit nu?!

Punctul culminant din final se petrece chiar pe locul fostului Hotel Overlook

Cele 3 forțe – Dan, Abra și Legitimii se întâlnesc pentru o ultimă confruntare dintre bine și rău chiar pe locul unde acum zeci de ani se afla impunătorul hotel Overlook, ars din temelii la finalul „The Shining”.

Ce mi-a plăcut

  • confruntarea dintre bine și rău, dintre trecut și prezent;
  • puterea lui Dan Torrance de a se schimba, de a cere ajutor, faptul că a conștientizat problema alcoolismului cu care se confrunta de prea mult timp;
  • legătura subtilă cu „The Shining” și faptul că nu a fost forțată prin revenirea pe terenul hotelului, element care s-a transpus în lupta interioară a lui Dan;
  • elementul-surpriză care îi leagă pe Dan și Abra! Citiți carte și veți afla spre final care este! 🙂 
  • legătura pe care am făcut-o între „Doctor Sleep” și „Institutul”, în ambele copiii fiind exploatați din cauza puterilor supranaturale pe care le au (puteți citi recenzia romanului „Institutul” aici).

Ce nu mi-a plăcut

  • începutul cam greoi și faptul că nu reușeam să înțeleg rolul Clanului în poveste ceea ce m-a făcut să abandonez uneori cartea;
  • un pic mai multă magie decât m-aș fi așteptat, ceea ce nu e tocmai un lucru rău, dar care m-a pierdut pe alocuri!

Găsiți cartea publicată de Editura Nemira aici.

Leave a Comment

*Folosind acest formular ești de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar putea interesa

Textul nu poate fi copiat!