„Emma” – Jane Austen

by Oana Lambrache

La începutul acestui an eram foarte hotărâtă să citesc cât mai multe romane clasice pe care le aveam sau nu în bibliotecă și de care mă feream din diverse motive: numărul de pagini, exprimarea mai greoaie, prea multe figuri de stil sau exagerări ale relațiilor dintre personaje.

Cam în același timp, am început să mă joc cu filtrele pe Instagram și, prin urmare, să petrec mai mult timp cu aplicația. Spre bucuria mea, acest timp nu a fost irosit, pentru că fotografiile mele au devenit mai expresive, mai colorate, mai aproape de ceea ce îmi doresc eu să transmit, chiar dacă , de multe ori, nu am ca props  decât o cană cu cafea.

Tot pe Instagram am descoperit și un grup de cititori foarte drăguț, care, în fiecare lună, ne propune să citim un roman clasic. Acest „challenge” nu poate decât să mă ajute în planul meu de la începutul anului. 

În luna Iunie am citit romanul lui Jane Austen "Emma"

Cunoșteam oarecum stilul lui Jane Austen, pentru că am citit „Mândrie și prejudecată” (acum foarte mult timp ce-i drept) și aveam mixed feelings legat de romanul „Emma”. Drept urmare, am amânat destul de mult această lectură, până la finalul lunii iunie. Partea bună a fost că pe grup am discutat abia în prima sâmbătă din iulie, oferindu-mi timp pentru „Emma”.

Emma - evoluția unei fetițe alintate spre o femeie matură

Roman de dragoste, „Emma” descrie viața tinerei Emma Woodhouse, care locuiește împreună cu tatăl ei înr-un orășel idilic și al  cărei sens în viață este acela de a găsi perechi tuturor tinerelor și tinerilor din cercul ei.

A încerca să rezum romanul ar fi prea complicat pentru că aș fi în stare să îl rescriu aici și nu aș vrea să vă plictisesc …

Dacă nu v-ați plictisit până acum, puteți citi mai jos ce mi-a plăcut și ce nu mi-a plăcut la acest roman

Ce mi-a plăcut:

  • personajele, deși le-am pierdut legăturile la un momentdat, cred că toate au avut un aport la evoluția Emmei
  • domnul Knightley – poate unul dintre cei mai interesanți bărbați din literatură pentru modul de a vorbi și de a o modela pe Emma
  • epoca în care se desfășoară acțiunea – tot timpul mi-am dorit să pot trăi într-o altă perioadă decât prezentul, pentru rochii, pentru conversații, pentru baluri…
  • întreaga poveste cu bune și rele, pentru modul în care s-a lipit de mine până la final

Ce nu mi-a plăcut:

  • acțiunea puțin tărăgănată
  • finalul previzibil – cred că ar ieși un film destul de bun dacă ar fi transpus în zilele noastre 🙂

Deși am început romanul cu foarte mici așteptări, am sfârșit prin a fi total cucerită de el, drept urmare vi-l recomand și vouă!

Romanul a fost publicat de Editura Corint, în colecția „Clasici ai literaturii universale” și îl puteți găsi aici.

1 comment

Cele mai frumoase 5 romane despre iubire - Oana Lambrache februarie 28, 2021 - 10:41 am

[…] „Emma” de Jane Austen – un alt roman clasic pe care l-am descoperit anul trecut și de care m-am îndrăgostit. Deși Emma mi s-a părut o fetiță răsfățată în primele […]

Reply

Leave a Comment

*Folosind acest formular ești de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar putea interesa

Textul nu poate fi copiat!