„Memoriile unui motan călător” – Hiro Arikawa

by Oana Lambrache

Recunosc, am cumpărat cartea pentru că pe coperta ei este fotografia unei pisici, iar eu am o slăbiciune pentru pisici. Citind-o, l-am descoperit pe motanul Nana, un motan vagabond, a cărui coadă are forma cifrei 7, de unde i se trage și numele. În urma unui accident, motanul ajunge în casa și grija lui Satoru, de la care primește numele de „Nana”, ducând o viață liniștită împreună timp de 5 ani.

După 5 ani de prietenie între Satoru și Nana, cei doi pornesc la drum de-a lungul Japoniei în căutarea unui nou stăpân pentru motan. Pe parcursul călătoriei, Nana îi cunoaște pe câțiva dintre prietenii lui Satoru – toți potențiali viitori stăpâni, dar, din fericire pentru motan, nici unul nu este potrivit – ba au deja o pisică, ba au și un câine care nu il suportă pe Nana, ba Satoru se răzgândește, luându-l cu el până la finalul călătoriei.

Printre descrierile autorului, se interpun și „ideile” motanului, amuzante, sarcastice, (auto)ironice, dar și pline de tandețe, de impresii din călătorie, alcătuind, astfel, o poveste impresionantă despre prietenie, loialitate, dar și pierdere.

Sincer, nu prea pot citi cărți în care animalele suferă sau mor la final, mereu am simțit mai multă milă față de ele decât de oameni, unde ele sunt niște ființe mărunte, fără apărare, care nu își doresc decât o familie a lor. Așa că vă pot spune de pe-acum că Nana are o viață frumoasă, finalul vorbind despre o trecere dincolo pentru a-și întâlni un vechi prieten.

„Memoriile unui motan călător” este o poveste de viață, o călătorie a unui om și a motanului său, o prietenie fără cuvinte dintre un om și un motan independent care nu înțelege de ce este nevoit să aibă un nou stăpân. Motivul îl aflăm în final, când Nana se transformă cumva într-o persoană prin felul în care reacționează la aflarea veștilor – vă las pe voi să descoperiți motivul citind cartea alături de o cutie cu șervețele!

Presărată cu tot felul de povești deosebite și învățături despre viață, „Memoriile unui motan călător” este o carte pe care o recomand tuturor, mai ales iubitorilor de animale pentru modul aparte în care tratează prietenia dintre un om și o pisică!

Cartea a fost publicată de Editura Humanitas, în colecția Humanitas fiction și o puteți găsi pe site-ul lor aici.

Leave a Comment

*Folosind acest formular ești de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar putea interesa

Textul nu poate fi copiat!