„Jocul lui Gerald” – Stephen King

by Oana Lambrache

Ajunși la casa lor de vacanță, Jessie și Gerald încep un joc erotic, care se termină rapid, atunci când femeia, dorindu-și să scape, își lovește soțul și îi provoacă moartea. Deși la început, Jessie nu conștientizează fapta sa, în momentul în care Gerald nu îi răspunde, ea realizează că este singură, cu mâinile încătușate de tăblia patului, într-o casă de vacanță la distanță destul de mare de orice altă ființă umană. Timp de mai bine de 24 ore, Jessie trece prin tot felul de stări, mintea jucându-i feste, în timp ce gândurile ei cele mai ascunse prind viață prin vocea ei sau a persoanelor din viața ei pe care le-a ascuns cu grijă.

Am avut impresia de mai multe ori, că Jessie ar putea suferi de multiple personalități după modul în care vocile pe care le auzea sau și le închipuia că le aude se succedau. Poate că nu este un diagnostic potrivit, dar, cu siguranță, femeia a suferit o traumă pe care se chinuie să o ascundă. Bineînțeles, că răspunsul la această curiozitate ne este relatat în detaliu de King câteva capitole mai târziu, deși cred că mulți dintre voi își vor da seama sau măcar își vor închipui despre ce este vorba.

Spre deosebire de celelalte romane ale King pe care le-am citit, „Jocul lui Gerald” are numai 2 personaje principale – Jessie și Gerald, cărora li se adaugă un câine vagabond, un criminal în serie – o umbră pe care Jessie o vede în camera în care este legată, polițiști și avocați care cercetează moartea lui Gerald, vechi prietene și membri familiei lui Jessie, aduși în firul poveștii chiar de ea prin amintirile descrise. Ce m-a impresionat la acest roman a fost modul  în care King s-a jucat cu un singur personaj în vreo 300 de pagini, fără să mă plictisesc sau să simt nevoie de mai multe personaje și de interacțiunile dintre ele.

Scriind această mini-recenzie, mi-am amintit de o altă carte a lui King, citită acum 2 ani – „Dolores Claiborne„, care urmează un monolog al unei femei care mărturisește modul în care și-a ucis soțul. Interesant este faptul că ambele romane au fost publicate în același an, fiind conectate de o eclipsă solară în timpul căreia Jessie-copila este abuzată de propriul tată, iar Dolores își ucide soțul după ce află că își molesta fiica.

Deși Jessie nu mi-a plăcut la început ca personaj, am ajuns să reconsider această părere în urma traumelor și a suferinței fizice prin care trece, în încercarea ei de a scăpa din cătușe. Uneori, Jessie parcă vrea să renunțe, dorindu-și o moarte cât mai rapidă, revenindu-și, apoi, și căutând metode prin care să scape. Dacă reușește sau nu să se elibereze de povara trecutului și a cătușelor, vă las pe voi să descoperiți!

Cum mai toate romanele lui King au fost ecranizate (filme sau seriale), „Jocul lui Gerald” a fost transformat în film în anul 2017 și poate fi urmărit pe Netflix. Deocamdată nu am văzut filmul (cumva filmele sau seriale bazate pe cărțile lui King sunt cu mult mai macabre decât e cazul) cred că îmi voi face timp cât de curând.

Vă las mai jos trailer-ul filmului:

Cartea o puteți găsi publicată de Editura Nemira aici, în format paperback.

Leave a Comment

*Folosind acest formular ești de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar putea interesa

Textul nu poate fi copiat!