Seria „Bill Hodges” – Stephen King

by Oana Lambrache

După ce m-am chinuit puțin (mai mult) cu cele 3 volume ale romanului „Mizerabilii” al lui Hugo, am zis că e cazul să revin cu picioarele și mintea aproape de zilele noastre și să citesc ceva mai … pozitiv :)) sau mai antrenant. Așa că am pus mâna pe romanul „Mr. Mercedes” al lui Stephen King. Mda, foarte pozitiv, cum îmi spunea o prietenă despre King. Așa că mi-am updatat cartea pe care o citeam în momentul respectiv pe Goodreads și am descoperit că „Mr. Mercedes” este primul volum dintr-o serie pe care eu nu o am. După ce am devorat cam 100 de pagini, mi-am dat seama că nu voi putea dormi liniștită noapte dacă nu le citesc pe toate (sunt 3 volume). Așa că mi-am comandat pe la miezul nopții și celelalte 2 volume direct de pe site-ul Editurii Nemira și mi-am continuat lectura.

Într-un orășel din Midwest, un Mercedes cenușiu intră în mulțimea de oameni care așteaptă de la primele ore ale dimineții la coadă pentru un loc de muncă. În urma accidentului, 8 persoane mor și 15 sunt rănite grav, în timp de mașina este abandonată fără vreun indiciu care să ajute la prinderea criminalului. După câteva luni, ucigașul nu a fost încă prins și nici o altă crimă nu a mai avut loc, însă detectivul Bill Hodges, deși ieșit la pensie, nu are liniște, fiind bântuit de cazul pe care nu l-a putut descifra. Totul se schimbă atunci când primește o scrisoare din partea criminalului, care pune la cale un nou atentat. Bill face echipă cu Jerome, băiatul din vecini care îi tunde gazonul, și cu Holly Gibney, verișoara posesoarei Mercedesului furat, foarte anxioasă în prezența oamenilor. Cei 3 încep să facă cercetări, punându-și viețile în pericol pentru a afla cine este criminalul și care va fi următoarea lui mișcare.

De obicei, în romanele de genul acesta, criminalul ne este divulgat la finalul poveștii, iar cititorul încercând cu fiecare pagină și indiciu să afle cine este. Surprinzător, pe la pagina 50, numele criminalului cunoscut sub pseudonomul Mr. Mercedes ne este oferit pe tavă, alături de povestea vieții lui. Deși mi s-a părut puțin ciudat, pe parcurs ideea de a știi cine se ascunde în spatele Mr. Mercedes a început să îmi placă, mai ales că aflam o mulțime de lucruri despre personaj și despre viața lui care au condus la acțiunile criminale descrise în roman.

În volumul 2, „Ce-am găsit al meu să fie”, Bill deschide alături de Holly o agenție care se ocupă de „recuperat” sau găsit persoane certate cu legea, parteneriat care îi mulțumește pe amândoi – pe Bill pentru că are legătură cu activitatea lui de detectiv și pe Holly pentru că este un as într-ale calculatoarelor și îi ușurează munca partenerului ei. De data aceasta, acțiunea ne plimbă puțin din 1978 când un scriitor celebru – John Rothenstein este ucis în propria casă de 3 bărbați pentru bani și manuscrise și 2009 – 2014, când Pete Saubers, un copil normal, găsește din întâmplare cufărul în care se aflau banii și caietele lui  Rothenstein. Pentru că situația de acasă nu era una tocmai fericită – tatăl lui fusese accidentat în urma atentatului din primul volum, Pete decide să folosească banii pentru a-și ajuta familia. Când lucrurile scapă de sub control, sora mai mică a lui Pete decide să apeleze la ajutorul detectivului Hodges pentru a-și salva fratele de furia criminalului care își vrea prada înapoi.

La fel ca în primul volum, știm cine este criminalul de la bun început, misterul fiind cel legat de bunurile furate și modul în care o crimă comisă în urmp cu 40 de ani poate afecta viața unui copil și a familiei lui. Am citit romanul pe nerăsuflate, neputând să îl las din mână fără să știu cum se va termina. Deși seria „Bill Hodges” face parte din romanele noi ale lui King, care poate nu sunt atât de pline de suspans ca cele vechi („Carrie”, „The Shining”, „Jocul lui Gerald”, „Cimitirul animalelor” sau „It”), pe mine una m-au prins cu totul în poveste și mi-a fost extre, de greu să fac și altceva decît să citesc. Deși nu citisem decât 100 de pagini din primul volum, așteptam cu nerăbdare comanda de cărți, fâcându-mi griji că nu vor veni la timp și că nu voi putea citi altceva. Cărțile au sosit la timp! Aste spre bucuria și liniștea mea!

Ultimul volum al seriei „Mort la datorie” ne aduce față în față cu personajul Mr. Mercedes și cu supranaturalul. Dacă primele 2 cărți sunt agățate în realitate, volumul 3 se joacă cu mintea cititorului și cu ideea de super-puteri pe care Brady/Mr. Mercedes le dobândește în spitalul în care este internat. Bill, Holly și Jerome se reunesc pentru acest ultim caz, care nu le dă pace, mai ales că sora lui Jerome este în pericol.

Pentru că cele 3 volume sunt legate între ele, prefer să nu dau prea multe detalii despre acțiunea fiecăruia și să vă stric lectura. Vă recomand să citiți seria „Bill Hodges” indiferent că sunteți fani Stephen King sau că vă plac romanele polițiste, pentru că veți impresionați. Posibil ca eu să fiu extrem de subiectivă și să mă las impresionată de anumite cărți citite, dar poate că părerea mea vă va inspira și veți alege un roman de King care să placă!

Un alt lucru care mi-a plăcut a fost modul în sunt descrise personajele, acțiunile lor, gândurile și ideile lor, de parcă totul se desfășoară în fața mea și tot ce am de făcut este să intru între paginile cărții și să iau parte la poveste.

Seria a fost publicată de Editura Nemira, pe site-ul lor o puteți găsi atât în format electronic, cât și paperback. De asemenea, puteți comanda întreaga serie de aici.

2 comments

"Străinul" – Stephen King | | Jurnalul Oanei mai 12, 2020 - 11:24 am

[…] recomand să citiți trilogia „Bill Hodges” întâi, chiar dacă nu are legătură directă cu „Străinul”, pentru că […]

Reply
"Străinul" - Stephen King - Oana Lambrache februarie 28, 2021 - 1:05 am

[…] recomand să citiți trilogia „Bill Hodges” întâi, chiar dacă nu are legătură directă cu „Străinul”, pentru că […]

Reply

Leave a Comment

*Folosind acest formular ești de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar putea interesa

Textul nu poate fi copiat!