„Prietena” – Teresa Driscoll

by Oana Lambrache

Sophie trăiește alături de soțul ei Mark și băiețelul lor Ben într-un orășel minunat de la marginea Londrei, părând să aibă o viață minunată. Cu fiecare pagină din carte, mi-am dat seama că totul e de fațadă, problemele dintre Sophie și Mark fiind la ordinea zilei – dorința lui Sophie de avea un al doilea copil și de a face ceva cu viața ei, împotrivirea lui Mark de a-și muta afacerea mai aproape de casă. Toate astea le distrug puțin câte puțin căsnicia, afectându-l și pe Ben.

Sophie începe să își revină puțin, atunci când în Tedburry Cross, apare Emma, o mamă singură, cu un singur băiat, Theo, cu un an mai mic decât Ben. Cele două femei devin apropiate și, în scurt timp, pun la cale să deschidă un bufet, care să poată fi și un loc în care artiștii locali să își expună lucrările.

Prietenia dintre Sophie și Emma este pusă la încercare când are loc un accident și băieții ajung la spital, iar Sophie nu știe care din băieți e rănit grav și dorindu-și ca băiatul ei să fie bine.

În timp ce Sophie așteaptă ca trenul să o aducă mai repede la spital, lângă copilul ei, ni se dezvăluie o serie de secrete și adevăruri nespuse, care întregesc povestea precum piesele unui puzzle.

Deși trecusem de 100 de pagini, mi-a luat ceva timp să îmi dau seama de timpul acțiunii și de legăturile dintre personaje. Acțiunea este spusă din punctul de vedere a mai multor persoane, care spun fragmente din viețile lor trecute sau prezente, puțin amestecate, care mi-au dat de furcă. După vreo încă 50 de pagini, m-am lămurit de modul în care este scrisă povestea și m-am obișnuit cu felul în care se desfășoară acțiunea.

În ceea ce privește personajele, pe lângă cele principale, apar destul de multe personaje secundare, care nu sunt prezentate și descrise foarte bine, care intră în poveste ca niște vechi prieteni, de parcă ne-am cunoaște dintotdeauna. Personal, cred că modul de a introduce aceste personaje în acțiune a fost un punct slab, care m-au derutat, făcându-mă să mă reîntorc la capitolul anterior de mai mutle ori și să recitesc anumite pasaje.

Cartea mi-a plăcut foarte mult, deși am avut un început greoi, pentru că nu mă așteptam la nimic din ce am găsit între paginile ei. Suspansul și misterul din carte m-au captivat până la final, drept dovadă am citit cartea în vreo 3 zile. Finalul este puțin intuitiv, demonstrându-ne că niciodată nu poți fi sigur pe tine și pe acțiunile tale ca om, că poate nu ne cunoaștem atât de bine și nu știm de ce suntem capabili să facem.

Cartea a fost publicată de Editura Herg Benet și o puteți găsi aici.

Nota Goodreads: 4/5

Leave a Comment

*Folosind acest formular ești de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal.

Te-ar putea interesa

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență atunci când îl accesați. Prin apăsarea butonului de "Accept", vă dați acordul pentru prelucrarea datelor voastre! Accept

Textul nu poate fi copiat!