Jurnal de cititoare

“Sacoșa cu stele” – Iulia Șchiopu

Mi se întâmplă uneori să aleg o carte în funcție de copertă, o răsfoiesc și apoi o și cumpăr. Așa mi s-a întâmplat și cu “Sacoșa cu stele”, a cărei copertă mi-a atras privirea prin simplitate și prin desenul de pe copertă – o fată care duce o plasă cu stele. Am răsfoit carte puțin, deja convinsă că o voi cumpăra, și am realizat că am dat peste cea mai frumoasă carte pe care am văzut-o vreodată.

Iulia Șchiopu și-a turnat în paginile acestei cărți bucăți din suflet, colorate, modelate care ne trimit înapoi în copilărie sau peste mări și țări. Alături de cele 50 de povești cum le văd eu, sunt reproduceri ale tablourilor realizate de autoare, care sunt minunate și descriu perfect atmosfera fiecărei povești.

De data aceasta, nu voi povesti despre carte cum fac de obicei, pentru că ar însemna să reproduc fiecare poveste și eu nu aș mai termina de scris, iar voi de citit prea curând.

“Sacoșa cu stele” este o carte care se citește ușor, într-o după-amiază târzie, când soarele dă semne că a obosit și se retrage în nori, făcând loc surorii lui luna. Lăsați deoparte orice idei sau păreri despre citit și intrați cu băgare de seamă între paginile acestei cărți, fără preconcepții, fără așteptări de vreun fel și lăsați-vă surprinși de ceea ce veți găsi și citi.

Mie mi-a plăcut foarte mult ce am citit, m-am simțit ca într-o poveste mai mare, în care fiecare poveste mai mică este o cameră dintr-un castel fermecat, fiecare cameră având un secret al ei, pe care îl descoperi doar deschizând ușa și trecându-i pragul. M-am plimbat prin acest castel, din cameră în cameră, din poveste în poveste, pentru ca în final să închid ultima ușă, să dau ultima pagină și să zâmbesc.

Scriam mai sus că fiecare poveste este însoțită de o imagine, plină de înțelesuri și simboluri. Cu fiecare poveste citită, deveneam din ce în ce mai nerăbdătoare să o citesc pe următoarea și să descopăr următoarea ilustrație. Fiecare imagine este o poveste în sine și te îndeamnă la visare cu ochii deschiși.

Cartea a fost publicată de Editura Herg Benet și o puteți găsi aici.

Nota Goodreads: 4/5

2 comentarii

  • iulia schiopu

    oana, acum ti-am gasit cuvintele; mi s-au amestecat emotiile cu bucuria si cu starea ca sigur nu le merit, dar asa sunt eu norocoasa in oameni. multumesc.

    • oanalambrache

      Mulțumesc mult pentru apreciere, înseamnă mult pentru mine! Este o carte deosebită, poveștile sunt minunate și sunt întregite de imagini bine alese! Ar trebui să avem cât mai multe astfel de cărți în librării și biblioteci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll Up
Textul nu poate fi copiat!