„Cu mâinile celeilalte” – Raluca Pavel

by Oana Lambrache

Până să deschid romanul „Cu mâinile celeilalte”, nu auzisem niciodată de Vera Renczi, „Văduva Neagră” a României, nume atribuit în urma celor 34 de crime săvârșite cu sânge rece asupra bărbaților care i-au trecut prin viață și pat. Din dorința de a fi ultima femeie din viețile acestora, i-a otrăvit cu diverse doze de arsenic, pe care l-a ascuns în mâncare. Din nefericire pentru ea, fiul ei Lorenzo a dat, din întâmplare, peste cutia de zahăr în care ținea otrava și a avut același final ca și tatăl lui și ca ceilalți bărbați ai mamei sale, evenimentul distrugând sufletul Verei, care s-a considerat vinovată direct pentru această moarte neplanificată.

Romanul „Cu mâinile celeilalte” ne-o aduce în față pe Vera, sub forma unui fum de pipă englezească, în urma unei ședințe de spiritism practicată de Sophia și prietena ei Carla, într-o casă de la periferia Bucureștiului de azi, în care cele două locuiesc alături de Lucas, prietenul Sophiei:

"Rugăm spiritul Verei Renczi să ne servească în această ședință de spiritism! Când va veni, să meargă paharul la DA!"

După câteva încercări eșuate, Carla renunță, iar Sophia trece printr-o sperietură groaznică atunci când aude vocea Verei pentru prima dată. Rămasă singură, timp de 3 zile, Sophia află povestea Verei și a crimelor comise și se descoperă pe ea și pe iubirea sau lipsa acesteia dintre ea și Lucas.

Prima victimă a fost soțul ei Karl, tatăl lui Lorenzo, care pleca în călătorii de afaceri tot mai dese, până când Vera nu a mai rezistat și a început să îi pună arsenic în mâncare, care i-a adus sfârșitul lent și plin de chinuri dorit de femeie. Pentru că nu putea pur și simplu să cheme un medic din cauza semnelor de pe corp, Vera a comandat un sicriu din zinc și o plăcuță cu numele lui Karl și l-a mutat în pivnița casei. În scurt timp, lui Karl i s-au alăturat și ceilalți amanți a Verei, care le depunea corpurile în aceleași sicrie de zinc, fiecare dintre ele având gravat un semn aparte, în funcțe de ceea ce vroia Vera să își îi amintească despre ei – viță de vie, un șarpe, un copac, un foc și o pereche de aripi pentru fiul ei.

Personajul Verei este creionat într-o femeie puternică, ambițioasă, care a știut ce vrea încă de când era o copilă, rămasă fără mamă, cu un tată absent, plecat mai mereu de acasă. Vera este o femeie asumată, care s-a dăruit fiecărui bărbat în întregime, cerând la schimb aceleași sentimente și aceeași asumare a dragostei ca și a ei. În momentul în care se simte amenințată, Vera reacționează violent, punând capăt definitiv relației.

De cealaltă parte este Sophia, ce îmi pare o tânără naivă, nesigură pe sentimentele ei și pe ale lui Lucas, nesiguranță ușor de observat din modul în care reacționează la vorbele Verei, încercând să o convingă pe aceasta (sau mai mult pe ea însăși) că relația pe care o are este de perfectă:

"- Iubitul tău te-a înșelat vreodată? - Lucas nu ar face nicodată așa ceva, niciodată! (...) Lucas este altfel decât toți. Nu mi-ar face rău, nu ar fi în stare să mă înșele. Știu asta! (...) Mie nu mi se aplică vorbele tale. (...) Lucas e raiul pe pământ. (...) - Îți place să te minți, Sophia."

Cu fiecare oră petrecută în prezența spiritului Verei, Sophia se transformă, vede totul mai clar, iar sentimentele sale față de Lucas se topesc, se dezintegrează asemenea fumului de țigară, întoarcerea bărbatului acasă, punând-o în fața unei ecuații cu o singură variantă de răspuns corectă.

Romanul m-a acaparat de la prima pagină și nu l-am putut lăsa din mâini până nu am ajuns la final, un final pe măsură! Mi-a plăcut totul: acțiunea, personajele bine conturate, detaliile și povestea vieții Verei, naivitatea Sophiei, dialogul dintre cele două, jocul de cuvinte dintre numele celor 2 femei – Renczi și Zrenic, și, bineînțeles, finalul, pe care va trebui să îl descoperiți singuri, citind romanul „Cu mâinile celeilalte”.

Romanul Ralucăi a fost publicat de Editura Fundației Culturale „Ion D. Sîrbu” și îl puteți comanda, accesând pagina de Facebook a autoarei aici.

Leave a Comment

*Folosind acest formular ești de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar putea interesa

Textul nu poate fi copiat!