„Cu drag, Simon” – Becky Albertalli

by Oana Lambrache

M-am abonat de vreo câteva zile la HBO.GO și printre filmele pe care le-am adăugat în listă la prima verificare a filmelor disponibile se află și „Cu drag, Simon”. Sâmbătă, neavând mai nimic de făcut după-amiaza, am zis că nu ar strica să îl văd, moment în care mi-am amintit că aveam și cartea prin bibliotecă. Așa că după ce am terminat filmul, am început să citesc cartea și am adormit pe la 3 noaptea, când am terminat-o 🙂

Nu e un roman clasic, probabil multă lume îl desconsideră, dar e scris atât de bine, încât se lipește de tine și nu îl mai poți lăsa din mână până nu îl termini de citit. Ceea ce am și făcut!

„Cu drag, Simon” este povestea lui Simon Spier, un adolescent de 16 ani, care nu a avut curaj să le spună părinților și prietenilor lui că este … gay.  Viața lui Simon era ok, până când se trezește într-o mare încâlceală, din cauză că a uitat să se delogheze din contul de email de pe calculatorul școlii, iar conversațiile lui cu un alt băiat din liceu – Blue, care și-a recunoscut orientarea sexuală, sunt văzute de altcineva. Încercând să evite un dezastru, Simon „acceptă” condiția pusă de Martin, cel care i-a văzut email-urile, de a pune o vorbă bună pe lângă prietena lui Abby și să o convingă să iasă cu Martin.

Deși pare că lucrurile ies ok, totul se prăbușește în jurul lui Simon, când Abby descoperă adevărul, întorcându-i spatele, la fel cum fac și ceilalți doi cei mai buni prieteni – Nick și Leah. În final, cei 4 redevin prieteni, înțelegând situația în care se afla Simon și motivul pentru care a acționat în acest fel.

Pe lângă drama pierderii celor mai buni prieteni, Simon vorbește cu un coleg de liceu, al cărui nume nu îl știe și de care începe să se îndrăgostească, căutând în cei din jur, detalii sau indicii care să îl ajute în găsirea lui Blue.  Când Simon insistă să se întâlnească, Blue dă înapoi și conversațiile dispar.

Ca ultimă încercare de a se vedea față în față, Simon îi scrie lui Blue că îl va aștepta la carnaval, dar că nu este obligat să vină, daca asta nu e ceea ce își dorește.

„Cu drag, Simon” este o poveste de dragoste modernă, care mi-a amintit de „A Cinderella Story” cu Hilary Duff și Chad Michael Murray, care își trimiteau sms-uri, dar nici unul din ei nu știa cu cine vorbește. „Cu drag, Simon” ar trebui citită de adolescenți – practic e din categoria Young Adult -, dar și de părinți, pentru a înțelege măcar puțin prin ce trece un adolescent atunci când este pus în fața recunoașterii orientării sexuale sau când se decide să vorbească deschis despre alegerea lui sau a ei. Cartea este, de asemenea, modul lui Simon de a se regăsi pe sine și de a înțelege viața la cei 16 ani pe care îi are.

Cartea a fost ecranizată în 2018, rolul lui Simon fiind jucat de Nick Robinson, pe care l-ați mai văzut și în „Jurassic World”, „The 5th Wave”, „Everything, Everything”.

Cartea a fost publicată de Editura Epica și o puteți găsi aici.

Leave a Comment

*Folosind acest formular ești de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar putea interesa

Textul nu poate fi copiat!