„Cum să nu mă vezi” – Sharon Huss Roat

by Oana Lambrache

Vicky Decker este cea mai banală adolescentă din lume, reușind să treacă neobservată prin liceu, fără să iasă în evidență cu nimic. Poate doar cu hainele largi care iau forma unui scut împotriva celor din jur, mai puțin în fața Jennei, prietena ei. Singura ei prietenă. Lumea lui Vicky este dată peste atunci când Jenna se mută din oraș, dându-și seama că va rămâne singură și va trebui să înfrunte viața de liceu fără Jenna.

"Nu știu cum reușesc oamenii să-și controleze și gândurile, și emoțiile în același timp. Mie mereu îmi scapă ori unele, ori altele."

SHARON HUSS ROAT

Vicky ajunge să se ascundă în baie, chiar și pentru a-și mânca prânzul (seamănă cu scena din filmul „Mean Girls„), dorindu-și cu disperare ca Jenna să se întoarcă sau ca măcar viața ei să capete culoare și să nu mai fie banală. Dintr-o joacă (la început), Vicky își construiește un alter ego – ViCurioasa, pe care o adaugă cu ajutorul Photoshop în tot felul de imagini cu celebrități sau în ipostaze cât mai amuzante.

"ViCurioasa nu e niciodată singură. E amuzantă, neînfricată, energică ... fericită. E tot ce eu nu sunt. Ea fuge de tristețe."

SHARON HUSS ROAT

Cu ajutorul etichetelor, „ViCurioasa” devine populară, depășind 2 milioane de followeri, dar pierde cea mai importantă persoana – Jenna, atunci când aude o conversație a acesteia cu prietenul ei căruia îi spune ce persoană jalnică e Vicky, când o apelează din greșeală.

"Rămân trează foarte multă vreme, încercând să mă conving că cele câteva mii de utilizatori care mă văd compensează pierderea singurei persoane care s-a uitat vreodată cu adevărat la mine."

SHARON HUSS ROAT

Vicky se afundă tot mai mult în singurătate și tristețe, iar ViCurioasa devine din ce în ce mai populară și iubită. Dându-și seama de impactul ViCurioasei, adolescenta încearcă să își ajute followerii, încurajându-i prin tot felul de sfaturi sau hashtags #tevad, #nuestisingur #sieu

Cu ajutorul consilierei din liceu, Vicky devine parte a echipei care se ocupă de albumul foto de final de an, împrietenindu-se cu ceilalți colegi – Marissa, Marvo și Beth Ann. La ora de istorie, îl remarcă pe Lipton, un băiat drăguț care încearcă să o ajute cu proiectul primit (bineînțeles că Vicky se ocupă singură de proiect pentru că nu vrea să vorbească cu nimeni), ajungând să se îndrăgostească de el.

Atunci când viața Jennei este în pericol, Vicky trebuie să își înfrunte teama de a fi văzută pentru a o salva pe prietena ei. Va avea curajul de a o face totuși? Citiți cartea și veți afla!

„Cum să nu mă vezi” spune povestea fiecăruia dintre noi, care, la un momentdat, s-au simțit invizibili, care și-au dorit ca măcar pentru un timp să fie văzuți și admirați, să fie cei populari din liceu, aclamați și invidiați pentru curajul de a spune tot ce le trece prin minte, de a fi în centrul atenției. ViCurioasa face parte din fiecare dintre noi, e vocea interioară care vrea să iasă în văzul tuturor, dar, pe care o păstrăm ascunsă din teama de a fi judecați sau arătați cu degetul. ViCurioasa este persoana care suntem cu adevărat!

Cartea a fost publicată de Editura Trei și o puteți găsi aici.

Nota Goodreads: 3/5

Leave a Comment

*Folosind acest formular ești de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal.

Te-ar putea interesa

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență atunci când îl accesați. Prin apăsarea butonului de "Accept", vă dați acordul pentru prelucrarea datelor voastre! Accept

Textul nu poate fi copiat!