„Dispariția lui Adèle Bedeau” – Graeme Macrae Burnet

by Oana Lambrache

Romanul lui Burnet este o incursiune psihologică în viața lui Manfred Baumann, un bărbat singuratic, director de bancă, cu aceleași tabieturi și obiceiuri zilnice de când se știe. Urmează aceeași rutină dimineața, iese din casă la aceeași oră pentru a merge la lucru și comandă același fel de mâncare la restaurantul din Saint-Louis unde locuiește.

Ce iese din tiparul monotoniei lui Manfred este prezența tinerei Adèle, chelnerița care îl servește zi de zi, pentru care bărbatul nutrește sentimente de afecțiune, dar pe care nu le exprimă niciodată. În scurt timp, Adèle dispare, iar Manfred devin suspect, fiind urmărit îndeaproape de inspectorul Gorski, care simte că e ceva mai mult cu Manfred decât lasă el să se vadă.

Dipariția lui Adèle îi trezește amintiri vechi inspectorului despre unul din primele cazuri: moartea unei adolescente într-o pădure din apropiere de Saint-Louis, pentru care a fost condamnat un cerșetor, deși Gorski a fost mereu de părere că nu era vinovat.

Inspectorul deschide cutia Pandorei cu vechiul caz pe care el în consideră nerezolvat și descoperă amănunte pe care nu le luase în calcul prima dată, care speră să îl ajute în aflarea adevărului a ceea ce s-a întâmplat cu Adèle.

Finalul este cu totul neașteptat, diferit de ce am mai citit în romane asemănatoare, dezvăluind eșecul ființei umane de a spune adevărul și de a-și controla trăirile și viața.

Romanul este primul din seria Inspectorului Gorski, despre al doilea puteți citi mai multe pe Goodreads.

Cartea a fost publicată de Editura Art în colecția Musai și o puteți găsi aici. O puteți împrumuta și de la Bookster de aici.

Leave a Comment

*Folosind acest formular ești de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar putea interesa

Textul nu poate fi copiat!