„Flori pentru Algernon” – Daniel Keyes

by Oana Lambrache

Luna aceasta am început, la muncă, un club de carte, fiind mulți pasionați de lectură și dorindu-ne să avem un loc în care să putem discuta despre cărți. Astfel, că la prima întâlnire, ne-am prezentat, am vorbit despre genurile de cărți pe care le preferăm, formatul de carte în care citim și am decis ca pentru următoarea întâlnire să citim „Flori pentru Algernon”.

Apărut in 1958, romanul lui Daniel Keyes ni-l prezintă pe Charlie Gordon, un tânăr cu handicap mental, care, în urma unei intervenții medicale, devine un geniu, într-un timp extrem de scurt.

Charlie a fost un copil nedorit de părinții lui din momentul în care și-au dat seama de problema lui, încercând, totuși, să îl transforme într-un copil „normal”, ducându-l la diverși medici sau pseudo-medici. Din păcate, nici unul dintre aceștia nu a putut să îl transforme pe băiat în copilul pe care și-l doreau părinții lui.

În prezent, Charlie lucrează într-o brutărie – curățenie, cărat sacii cu făină -, în ciuda problemelor sale, fiind fericit și mulțumit de viața lui. Totuși, el urmează cursurile Colegiul Beekman, pentru a putea să se schimbe. Prin intermediul profesoarei lui, Alice Kinnian, îi cunoaște pe profesorul Nemur și doctorul Strauss și, mai apoi, pe șoarecele Algernon, care a trecut printr-o procedură asemănătoare cu cea prin care va trece și Charlie. În urma operației, tânărul atinge rapid un IQ de 185, depășindu-i pe cei care l-au „creat”.

Din păcate, capacitățile lui Algernon se degradează – șoarecele moare și este îngropat în curtea din spatele blocului. Refugiindu-se într-un apartament, departe de ochii tuturor, Charlie face cercetări pe cont propriu cu privire la situația lui, ajungând, în același timp, să își amintească diverse momente din copilărie și adolescență și să își dorească să își cunoască părinții si sora, să îi poată face mândri de ceea ce a ajuns. Tatăl său nu îl recunoaște, iar Charlie renunță la ideea de a-i spune cine este, iar mama lui îl vede ca pe băiețelul de 9 ani pe care îl certa zilnic. Doar sora lui, Norma îl vede cu alți ochi, surpinsă de ceea ce a devenit Charlie și părându-i rău de felul în care s-a purtat cu el în copilărie.

Starea lui se degradează cu rapiditate, Charlie hotărând să se retragă într-un azil special pentru persoanele cu deficiențe, unde nimeni nu știe despre operația lui. Singura dorință a lui Charlie este ca, din când în când, cineva să pună pe mormântul lui Algernon un buchet de flori.

„Flori pentru Algernon” este o poveste emoționantă despre dorința de schimbare pentru noi și pentru oamenii din jur, despre modul în care privim lumea și despre cum lumea ne privește pe fiecare dintre noi, despre ușurința de a judeca un om, doar pentru că este diferit, este o poveste despre iubire sub diverse forme, despre prietenie, despre curaj, despre durere, este povestea unui om special.

Puteți găsi cartea publicată de Editura Art aici sau o puteți împrumuta de la Bookster.

Leave a Comment

*Folosind acest formular ești de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar putea interesa

Textul nu poate fi copiat!