„Cutia cu nasturi” – Rodica Ojog-Brașoveanu

by Oana Lambrache

Romanul Rodicăi Ojog-Brașoveanu surprinde din nou prin scriitura deosebită, puțin greoaie la început, până ne obișnuim cu personajele și firile lor. După primele 30-40 de pagini, acțiunea curge de la sine, iar personajele își arată adevăratele caractere. În cartea de față avem de-a face cu un roman polițist și nu prea, pentru că lipsește piesa de puzzle care ar trebui să rezolve misterul și anume Poliția. Unde s-a mai văzut roman polițist fără polițiști? Se pare că în „Cutia cu nasturi”!

În „Cutia cu nasturi”, acțiunea romanului surprinde patru familii și relațiile dintre ele, finalitatea fiind moartea unuia dintre personaje:

  1. Familia Paulian: Dinu, Gigeta și băiatul lor de 10 ani, Crișan. Dinu pare, la prima vedere, un bărbat docil, aflat sub papucul nevestei. Gigeta, fire bolnăvicioasă și obosită din naștere, reprezintp tipologia unei parvenite, fără nici un fel de inclinație maternă sau de femeie de casă.
  2. Bătrânii frați Virginia și Manole Paulian – mătușa și tatăl lui Dinu, oameni trecuți prin viață, care își doresc numai liniște în casă și înțelegere, mai ales pentru nepotul lor.
  3. Soții Diamandescu: Gioni – un Don Juan cu replici de cartier, căruia îi cad femeile la picioare și Nina, soția lui, puțin mai în vârstă ca Gioni, disperată să nu îl piardă în fustele altei femei.
  4. Familia Ciprian: Nelu – politician de vază și iubita lui nevastă Dora. Iubită de toți și mai puțin de toate!

Pe plan secund apare și familia Dumitrașcu Ștefan și Lelia, el fiind un vechi „prieten” de-al Gigetei, iar ea o jună credulă la începutul vieții.

Mi-a plăcut totul la acest roman – de la primele pagini în care ne „împrietenim” cu personajele și aflîm de comiterea unei crime și până la final, când aflăm cine este victima și apoi, suntem martorii odioasei crime!

Găsiți cartea publicată de Editura Nemira aici.

Leave a Comment

*Folosind acest formular ești de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar putea interesa

Textul nu poate fi copiat!