„Fetița care nu zâmbea niciodată” – Lola Lafon

by Oana Lambrache

Lola Lafon își imaginează un dialog cu Nadia Comăneci, punând pe hârtie răspunsurile pe care fosta gimnastă le-ar putea oferi despre copilăria ei, acivitatea de gimnastă, antrenori și traiul sub regimul comunist.

La Montreal, în 1976, o copilă își termina exercițiul perfect la paralele, o sală și o lume întreagă așteptând cu sufletul la gură nota gimnastei de numai 14 ani. După momente de tăcere, tabela a afișat nota 1.00, nefiind prevăzută cu nota 10.00, pentru că nimeni nu reușise vreodată să obțină nota maximă. Confuzia a fost înlăturată când arbitrii au anunțat nota corectă, aducînd numele Nadiei pe buzele tuturor, gimnasta română reușind să obțină alte 6 note perfecte la aceeași ediție a Jocurilor Olimpice.

Nadia devine o emblemă a României și fetițe din lumea întreagă visează să devină ea.

Strălucirea Nadiei este umbrită numai de descrierile perioadei comuniste, de lipsurile oamenilor, de veșnicele cozi pentru alimente și de teama de a avea încredere în cine nu trebuie, ajungând în vizorul securiștilor.

Găsiți cartea publicată de Editura Trei aici.

Nota Goodreads: 4/5

Leave a Comment

*Folosind acest formular ești de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal.

Te-ar putea interesa

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență atunci când îl accesați. Prin apăsarea butonului de "Accept", vă dați acordul pentru prelucrarea datelor voastre! Accept

Textul nu poate fi copiat!