„Xenocid” – Orson Scott Card

by Oana Lambrache

Mi-am propus ca anul acesta (cât a mai rămas din el), să citesc câteva din cărțile pe care le-am adăugat pe lista de „to-read” acum mult timp. „Xenocid” era pe listă de acum vreo 5 ani, când, probabil, văzusem filmul și citisem primul al sagăi lui Ender – „Jocul lui Ender”, una din puținele cărți care m-au mișcat până la lacrimi.

Personal, volumul 3 mi s-a părut destul de lung, poate un pic prea lung, odrindu-mi să termin cartea pentru a afla finalul și a termina această serie. Spre surprinderea mea, exista și un al patrulea volum – „Copiii minții”, pe care nu l-am adăugat în listă. Incă!

Revenind la „Xenocid”, am fost destul de curioasă să înșeleg de unde venea alegerea acestui titlu. Astfel, am aflat că este vorba de un cuvânt compus din „xeno-” (gr. xenos) care înseamnă extraterestru și „-cid”, care se referă la actul comiterii unei crime. Ceva de genul unui genocid asupra formelor de viață extraterestre. Ceea ce are sens în momentul în care citești romanul, pentru că acțiunea acestuia are ca finalitate decizia Congresului Stelar de a distruge o întreagă planetă populată de oameni, „purceluși” și matcă, din cauza virusului descolada care îi afectează pe oameni, fără a exista suficient timp pentru găsirea unui antidot.

Găsiți cartea publicată de Editura Nemira aici.

Leave a Comment

*Folosind acest formular ești de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar putea interesa

Textul nu poate fi copiat!