„Bird Box – Orbește” – Josh Malerman

by Oana Lambrache

Aș începe cu un scurt exercițiu: închide ochii, eventual leagă-ți o eșarfă astfel încât să nu poți vedea nimic, și mergi prin casă câteva minute. De câte ori te-ai lovit de pat sau de un scaun? Ce auzi în jurul tău? Te simți în siguranță cu ochii închiși? Presupun că da, pentru că ești în propria casă. Dar dacă ai fi pe stradă, iar oamenii din jur ți-ar fi dușmani? Atunci ai vrea să te ascunzi și să nu mai vezi lumina zilei prea curând.

„Bird Box” este povestea lui Malorie, o tânără care abia află că este însărcinată, când lumea din jurul ei se schimbă, autodistrugându-se. O forță nevăzută îi determină pe oameni să vadă cele mai îngrozitoare lucruri și să se sinucidă în moduri cât mai dramatice. Astfel că, în ziua în care Malorie își descoperă sarcina, sora ei – Shannon își ia viața cu o foarfecă.

Disperată, Malorie găsește ajutor printre străini, într-o casă de „refugiați”: Tom, Don, Jules, Felix, Cheryl, cărora li se va alătura Olumpia, o altă tânără gravidă. Micul grup își continuă zilele formând la întâmplare numere de telefon în speranța că cineva le va răspunde, dându-le speranță că nu totul e pierdut.

Din păcate, micul univers se destramă atunci când sunt de acord cu primirea unui nou membru – Gary, care a fost afectat de creaturile ce bântuie pe străzi, dar care nu dă nimic de bănuit. Malorie descoperă adevărul, Gary este alungat din casă, dar Don reușește să îl strecoare în pivniță. Când Malorie și Olympia intră în travaliu, Gary își face apariția și, cu ajutorul lui Don, deschide ușa și descoperă geamurile, lăsând lumina și creaturile în casă. Malorie supraviețuiește și, timp de 4 ani, îi antrenează pe copii – Fata și Băiatul – pentru a fi pregătți să părăsească casa pentru a ajunge într-un loc sigur. Călătoria care urmează pe râu, cei 3 fiind legați la ochi, este un test chiar și pentru cele mai pricepute minți. Dacă Malorie și copiii ajung sau nu în locul sigur, vă las pe voi să aflați citinf cartea. Sau văzând filmul realizat de Netflix.

Găsiți cartea publicată de Editura Corint, colecția Leda aici.

Bonus: trailer-ul filmului 🙂

Leave a Comment

*Folosind acest formular ești de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar putea interesa

Textul nu poate fi copiat!