„Noi contra voastră” – Fredrik Backman

by Oana Lambrache

"Ați văzut vreodată un oraș decăzând? Noi da. O să spunem că violența a ajuns în Björnstad în vara aceea, dar e o minciună. Violența era deja acolo. Pentru că, uneori, e atât de simplu să-i faci pe oameni să se urască, încât e de neînțeles de ce nu facem asta tot timpul."

Acum câteva luni, Björnstad a explodat. Echipa de hochei s-a destrămat, idolul tuturor a fost coborât de pe un piedestal, o familie este amenințată și urâtă de ceilalți, prieteniile s-au terminat, totul în urma curajului Mayei, fiica directorului tehnic al clubului, de a spune adevărul – căpitanul echipei de hochei a violat-o. Orașul se împarte între cei care o cred și cei care o blamează penru că a așteptat finala Campionatului de Hochei pentru a spune ce i s-a întâmplat, distrugând, astfel, orice șansă la victorie.

Echipa primește o nouă șansă la victorie cu sosirea noului antrenor – Elisabeth Zackell, care adună în echipă cei mai buni, dar și cei mai controversați jucători. Problemele apar atunci când un politician aparent fără gînduri ascunse se implică în sponsorizarea clubului, aducând idei și viziuni noi. Motivul implicării devine evident spre finalul sezonului de hochei – asigurarea voturilor din partea locuitorilor din Björnstad la următoarele alegeri.

"Viața e un lucru atât de al naibii de ciudat. Ne petrecem cam tot timpul încercând să controlăm una sau alta, dar suntem, de fapt, modelați mai mult de ce se întâmplă dincolo de puterea noastră de a controla."

În primul meci din sezon, Björnstad este învins de Hed, ceea ce îi face pe mulți să creadă că noul antrenor nu știe ce face – mai ales că e femeie. Oamenii uită, însă, că echipei i-au lipsit cei mai buni oameni. În a doua repriză, băieții ajung pe teren și recuperează, pierzând la o diferență de un gol.

"Noi contra voastră. Iar acum tot mai mulți oameni, de toate vârstele și din toate cartierele îmbracă un tricou verde cu textul: "Björnstad contra tuturor."."

Pe fondul luptei politice și a luptei din interiorul și din afara ringului de hochei, iubirea își face loc, precum o floare în urma iernii.

Noul căpitan al echipei, Benji se îndrăgostește și are o relație cu un bărbat, aflând apoi că îi este profesor. Respinsă de Benji, Ana, prietena cea mai bună a Mayei, află de relația băiatului și se răzbună, trimițănd fotografii cu cei doi întregii școli. Șocul este imens în micul oraș, împărțindu-l din nou, apropiindu-i pe Benji și pe Ana împotriva valului de ură din partea locuitorilor.

"Adevărul despre oameni e ca un foc, mistuitor și neîndurător. Adevărul despre Benji arde totul în cale în Björnstad, și în Hed."

Campionatul de hochei se apropie de final, Björnstad trebuind să înfrunte din nou echipa din Hed. De data aceasta, echipa este pregătită și nimeni nu lipsește.

"Sentimentele sunt complicate. Faptele sunt simple."

„Noi contra voastră” este radiografia unui orășel, în care hocheiul este rege și singurul avantaj pentru a realiza ceva cu viața ta. Atunci când se petrec lucruri în afara limitelor impuse – un viol, o relație incomodă dintre 2 bărbați, o femeie antrenor de hochei – orașul este testat, eșuând în a fi uman și a accepta greșeli și schimbări normale pentru oricare altă comunitate. Lucruri aparent normale devin motive de ură, de răzbunare, care distrug prietenii și familii.

Mai multe detalii despre primul roman „Scandalul” aici.

Găsiți cartea publicată de Editura Art aici.

Leave a Comment

*Folosind acest formular ești de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar putea interesa

Textul nu poate fi copiat!