"Orașul se trezește devreme, ca în fiecare zi - orașele mici trebuie să se scoale devreme dacă vor să ajungă departe."
Fredrik Backman
"... dacă o așezare e înghițită de pădure, dar nimeni nu bagă de seamă, are vreo importanță?"
Fredrik Backman
Acesta este Björnstad, un orășel uitat de lume, din mijlocul pădurii, în care hocheiul este singurul mod de a trăi pentru locuitori, care își pun speranțele în echipa de hochei a juniorilor de a câștiga campionatul. Această victorie le-ar aduce o sală nouă de antrenament, investitori, chiar și un mall, dar, mai presus de toate, recunoașterea orașului și punerea lui pe harta lumii.
"De ce ne pasă de sport? Pentru că ne spune povești."
Fredrik Backman
Doar că aceste povești sunt de cele mai multe povești pe care nu ni le dorim să le auzim.
Personajele lui Backman sunt mai numeroase ca în romanele precedente (Un bărbat pe nume Ove” și „Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău”), iar relațiile dintre ele mai complicate. Copii din familii sărace sau monoparentale fac parte din același grup alături de copii proveniți din familii bogate, dar toți au un scop comun – echipa de hochei. Apartenența la acest grup, la lumea hocheiului, îi determină pe copiii-adolescenți, viitori bărbați, să considere că totul li se cuvine, că nu există limite pentru acțiunile lor din interiorul ringul de hochei sau din exteriorul lui, că pot face orice fără a avea consecințe.
"... oamenii își imaginează că un copil hărțuit se obișnuiește până la urmă. Niciodată! Nu te obișnuiești niciodată! Te consumi tot timpul. Și nu știe nimeni cât de lung ți-e fitill, nici măcar tu."
Fredrik Backman
Totul se schimbă atunci când fiica directorului clubului de hochei este violată de unul dintre băieți și decide să vorbească, să spună adevărul despre ce i s-a întâmplat, moment în care aproape întreg orașul se întoarce împotriva ei și a familiei, condamnând-o pentru alegerea făcută, fiind convinși că minte.
"Oamenii devin ceea ce aud că sunt."
Fredrik Backman
Subiectul este unul delicat, dar atât de des întâlnit în societatea contemporană, astfel că momentul în care acuzatul este eliberat în lipsa probelor (fata a vorbit după o săptămână, iar probele au dispărut) am crezut că acest roman se va termina într-un mod tragic pentru adolescentă. Doar că, uneori, se întâmplă lucruri de necrezut – unul dintre colegii băiatului a văzut ce s-a întâmplat și decide să spună adevărul, decizie care îl va trimite în afara echipei și a grupului de prieteni, care se vor întoarce împotriva lui.
"Toți oamenii au sute de dorințe înaintea unei tragedii, dar una singură după."
Fredrik Backman
În final, orașul se împarte în 2 – o parte care crede că totul este o minciună, iar cealaltă parte care crede că totul este adevărat și care știe acest adevăr, iar totul merge mai departe de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat.
Găsiți cartea publicată de Editura Art aici.
2 comments
[…] Mai multe detalii despre primul roman „Scandalul” aici. […]
[…] zis să-ți spun că-i pare rău”, căruia i-au urmat “Un bărbat pe nume Ove”, “Scandalul”, “Noi contra voastră” și “Oameni […]