Pe lista cărților citite anul acesta am adăugat următoarele:
1. „Pistolarul”, seria „Turnul Întunecat” de Stephen King: primul volum al seriei ni-l prezintă pe Roland Deschain, ultimul pistolar al unei lumii fantastice, aflat în căutarea Omului în Negru. Deși pare complicată, acțiunea este deosebit povestită, fiind din ce în ce mai clară cu fiecare volum citit.
2. „Camera” de Emma Donoghue: pare mai mult decât ceea ce este – un roman povestit de un copil, care devine din ce în ce mai obositor de urmărit. Jack și-a trăit cei 5 ani abia împliniți alături de mama lui închiși într-o cameră care este folostă ca dormitor, bucătărie, teren de joacă etc etc….Mama lui Jack a fost răpită și închisă în dependința casei răpitorului atunci când era doar o studentă. Ea reușește să îl convingă pe Nick – răpitorul ca băiatul e bolnav și că moare pentru a îl scoate din cameră. Cei doi reușesc să ajungă înapoi la familie, dar au enorm de multe lipsuri sociale și deprinderi ciudate (Jack încă este alăptat). Poate că romanul nu ar fi chiar rău, dar cuvintele copilului sunt ciudate, mai ales ca nu realizează ce este dincolo de pereții acelei camere….3. „Brain on Fire: My Month of Madness” de Susannah Cahalan: povestea Susannei spusă chiar de ea, despre momentul în care se îmblnăvește și până când află exact ce are și cum poate fi vindecată. Este o poveste copleșitoare, despre viața unei tinere de 24 de ani care are tot ce își poate dori și care poate pierde totul într-un moment de disperare.
4. „Casting pentru ursitoare” de Ohara Donovetsky: un roman minunat despre prietenia dintre 3 femei – Mira, Lenca și Haia, despre maturizare, iubire, mistere și nu numai. Este o călătorie geografică în Dubai, Varșovia și București, o călătorie spirituală și de autocunoaștere a cleor 3 prietene care le desparte fizic, dar care le apropie sufletește.
5. „Ciudata şi înduioşătoarea viaţă a lui Priţă Barsacu” de Iulian Bocai: o culegere de povestiri din viața lui Priță, de la naștere până la moarte. Este povestea oricărui copil român, dintr-un sat, unde civilizația și tehnologia sunt doar niște vise sau povești. Deși scurt, romanul cuprinde o mare parte din elementele vieții la țară, dintr-un loc uitat de lume: sărăcie, violență, contrastele dintre viețile copiilor de acasă și viețile lor de la școală, tată alcoolic….
6. „O simplă favoare” de Darcey Bell: Emily și Stephanie sunt cât se poate de diferite ca femei, dar prietenia băieților lor le aduce împreună. Am iubit-o pe Emily pentru stilul ei, pentru felul de a fi și am urât-o pe Stephanie, genul de super-mămică care le face pe toate. Emily dispare, cernându-i prietenei ei doar o simplă favoare – aceea de a avea grijă de fiul ei Nicky penru o noapte. Zielele trec, iar trupul lui Emily este găsit într-un lac din Michigan. Stephanie se mută în casa ei, alături de Sean, soțul lui Emily, cu care începe o relație. Totul se schimbă atunci când Nicky le transmite salutări din partea mamei lui, care este cât se poate de vie…dar cine era in lac și pe cine au îngropat? Bonus: filmul este un dezastru, cu excepția lui Blake Lively (Emily) și a outfit-urilor ei, nimic nu exceleaza și finalul lasă de dorit – modificat cu totul….
7. „Omul-de-artificii” de Cristina Winters: Effi este o fetiță ciudată, care locuiește cu fratele ei, mama și bunica. Ei îi lipsește tatăl, care apare uneori în viața fetiței, dar fără a lăsa urme adânci. „Omul-de-artificii” este într-un fel o autobiografie, autoarea încercând să lege trecutul zbuciumat de prezent pentru a se împăca cu sinele.
8. „Alegerea celor trei” , seria „Turnul Întunecat” de Stephen King: al doilea volum al seriei continuă drumul lui Roland în încercarea de a-l găsi pe Omul Negru și de a ajunge la Turn. Roland își găsește 3 oameni în lumea reală pe care începe șă îi anitreneze pentru a deveni pistolari asemenea lui: un dealer de droguri, o femeie cu 2 personalități și un criminal care a încercat să omoare pe femeie de 2 ori în copilărie.
9. „O buclă în timp” de Madeleine L’Engle: considerat a fi un roman clasic, pe mine nu m-a impresionat foarte mult. În afara câtorva termeni din domeniile matematicii și fizicii, cartea este una destinată copiilor. Meg trăiește alături de mama sa, 2 frați gemeni și de Charles Wallace, frățiorul ei mai mic, așteptând ca tatăl ei să se întoarcă acasă. Din nefericire, nimeni nu știe unde a dispărut. Într-o seara furtunoasă, Meg și Charles Wallace fac cunșotință cu Doamnele Ce, Cine și Care, personaje magice, care îî transportă pe copii alături de prietenul lor Calvin într-un tărâm magic în încercarea de a-l salva pe tată lor. Din păcate, filmul nu ajută, fiind, mai degrabă, colorat și grăbit, decât emoționant și clasic.